RAPID TRANSFORMATIONAL THERAPY

Hipnotična moč samozavesti

RTT    Urša Trebušak

Karkoli že počnete, ne ponižujte sebe

Če bi vašega najboljšega prijatelja vsak dan obkladali s toliko dvomov, očitkov in kritike, kot je občasno spustite nadse, bi ta vaš prijatelj že zdavnaj odkorakal iz vašega življenja. Smola je, da sami ne morete odkorakati iz lastne družbe. Zato je rešitev le ena: postanite že danes svoj najboljši prijatelj.

Preprosto dejstvo življenja je, da boste v svoji lastni družbi tako ali drugače primorani vztrajati do konca. In ko enkrat tako pogledate na stvar, lahko uvidite, kako popolnoma nespametno je samega sebe poniževati. Ko sami sebi govorite stavke: “Gotovo ti ne bo uspelo, še ko se potrudiš, vedno storiš kaj narobe, raje niti ne poskušaj,” s tem sami sebi spodkopavate lasten občutek vrednosti. Vaša lastna družba pa vam postane neprijetna, tesnobna in obupana. Prepričana sem, da s svojim prijateljem nikoli ne bi govorili na tak način, kajne? Ker ga spoštujete, ker mu želite dobro in navsezadnje, ker to pač ni lepo in se tega ne počne. Zakaj torej vaš lastni jaz v vaših očeh ni vreden spodbude, pohvale ali vsaj nekoliko razumevanja in sočutja?

 
 Sama se ujamem pri tovrstnih dvomih in ponižujočem samogovoru vsakokrat, ko me skrbi ali bom neko nalogo izpeljala dovolj dobro. Dolgo je trajalo, da sem ugotovila in tudi sama sebi priznala, zakaj to počnem. Razlogov je bilo več in eden od njih je precej očiten. Kadar sem naglas razlagala:”Ojoj, ne vem, če bom znala, grozno se počutim …” sem na neki ravni upala, da mi bo človek, kateremu sem to razlagala, oporekal in me tolažil ter na ta način zmanjšal moj slab občutek. Po drugi strani pa sem se s tem odrekla možnosti, da bi prevzela moč v lastne roke. Preprosto sem v lastni glavi jadikovala, namesto, da bi se kratko malo odločila iz situacije nekaj naučiti ali jo izboljšati.

Občutek samopomilovanja, nebogljenosti, zvračanja krivde na druge, ustrahovanost in razočaranje so odlični opozorilni znaki, ki kažejo na to, da nekaj ni vredu z notranjim samogovorom.

A posledice takšnega samogovora so lahko precej neprijetne. Ne le, da ustvarjajo slab občutek, jamljejo tudi vašo moč. Kako boste zmogli nesutrašno iti po svoji poti osebne rasti, pa naj bodo to spremembe v razmerjih, v karieri ali partnerstvu, če sami sebe ponižate in sesuvate z dvomi.

 

Naj vas notranji glas ne spravlja ob pamet

Če dolgo poslušate svoj notranji glas, ki neprestano toži, dvomi in kritizira vse kar počnete, vas to lahko spravi na rob obupa. Težava je v tem, da se pogosto težko zavemo, da nas ob pamet ne spravljajo okoliščine ali drugi ljudje, temveč mi sami. Mi sami lahko prevzamemo nadzor nad tem notranjim glasom in mu rečemo: “Zdaj pa dovolj!”

 

Kadar vam le uspe zaslišati ta glas, si v mislih predstvaljajte, da to govorite najboljšemu prijatelju ali rpijateljici. Zamislite si, da je on ali ona ravno na začetku nove karierne poti, da se odloča ali naj zapusti partnerja, ali naj tvega in zahteva višjo plačo, boljše projekte v službi, premestitev na delovnem mestu, spoštovanje nadrejenih … V svojih mislih si kar se da jasno predstavljajte, kaj bi rekli temu prijatelju ali prijateljici. Kako bi ga ali jo spodbudili? Nato pa z vsem sočutjem in razumevanjem, kar ga premorete, to recite samim sebi!