RAPID TRANSFORMATIONAL THERAPY

Hipnotična moč samozavesti

RTT    Urša Trebušak

Notranja navijačica namesto notranjega kritika

Ideja je preprosta, če imamo lahko v glavi neprestano svojega notranjega kritika, zakaj ne bi imeli še svoje notranje navijačice?

Najbolj uspešnim ljudem, s katerimi so delali terapevti RTT, je skupno to, da jih notranji glas spodbuja tako intenzivno in zavzeto, da blokira zunanje zavrnitve.

 

Navijajte zase!

Samo predstavljajte si, da imate v glavi glas, ki je ves čas na vaši strani, ki vam ob izzivih pove, da vam gre odlično, da vztrajajte, da se bo vse dobro izšlo, da ste izjemni. Navijačico, ki ploska od navdušenja, kadar sledite svojim sanjam, pa četudi to pomeni le, da ste se končno usedli za računalnik, se postavili zase v službi ali pretekli prvi kilometer.

Kritiki verjamem, pohvali pa ne

Včasih nam sploh ni jasno, kako zelo spodkopavamo sami sebe in svoja prizadevanja, ker rušimo svoje lastno prepričanje vase. Poglejmo kje se nam zalomi. Za začetek večina med nami sila težko in z neugodjem sprejme pohvalo. Pohvali te sodelavec, ker si dobro rešil zapleteno težavo v službi, pa zamahneš z roko in rečeš nekaj v smislu: “Ah ja, saj ni nič takega, niti mi ni uspelo preveč dobro.” Ob tem, da pohvalo odbijamo od sebe, kot bi bili premazani s teflonom, pa smo super občutljivi na kritiko. Kritične besede vzamemo za resnične in jih spustimo naravnost do srca. Ste se kdaj vprašali zakaj lažje verjamete kritiki kot pohvali? Če ste kaj podobni meni, potem se vam je gotovo že zgodilo, da ste med prebiranjem komentarjev pod svojo objavo svojo pozornost zapičili v dva komentarja, ki sta bila negativna. Pa čeprav je bilo trideset drugih pozitivnih in spodbudnih.

“Kritika nas sesuva, pohvala pa gradi.”

Najpomembnejše besede, ki jih boste kadarkoli slišali, so besede, ki jih izrekate samim sebi.

Za našo samozavest je to skrajno slabo. Negativno vpliva na našo produktivnost in vero vase. A temu lahko naredite konec s precej preprostim pristopom. Pravzaprav je tako preprost, da bi kdo lahko pomislil, da je bedasto in da ne učinkuje. A se lahko prepričate sami. Navodilo je torej enostavno: “Pohvalite se!”

 

Izboljšaj notranji dialog

V vsakem primeru boste s pohvalo samega sebe izboljšali svoj notranji dialog. To je pogovor, ki traja ves dan, vsak dan, torej ni nepomembno, če je za spoznanje prijetnejši, kajne? Pravilo uma številka ena pravi, da so najpomembnejše besede, ki jih kadarkoli slišite, tiste, ki jih izrekate sami sebi. Pohvala neizmerno izboljša samopodobo, pa čeprav ste tisti, ki pohvalo izrekate, vi sami. Navsezadnje govorimo o samo-podobi in samo-zavesti. Torej smo mi sami odgovorni za svoj nivo samozavesti.

 

Kam se je skrila moja navijačica? In od kod se je vzel kritik …

Ko pridemo na svet smo vsi polni navdušenja nad samim sabo. Vsak majhen dosežek je razlog, da dojenčkov mali obrazek zažari v izjemnem ponosu. Preplavi ga iskreno, čisto navudšenje nad seboj. Prav zdaj, ko bo moja hčerka dopolnila devet mesecev imam privilegij opazovati popolno samozavest od blizu. Čeprav vsak dan pridela več bušk, je nezaustavljiva. Ni videti, da bi sama sebi rekla: “Oh tole vstajanje na lastne noge mi pa ne gre, sem pa res brezupna!” O notranjem kritiku ni sledu. Od kod se torej vzame?