RAPID TRANSFORMATIONAL THERAPY

Hipnotična moč samozavesti

RTT    Urša Trebušak

STRAH JE LAHKO PRILOŽNOST

Doživljanje tesnobe je ena najpogostejših duševnih težav naše kulture. In pravzdaj, ko smo vsekskozi bombardirani z opozorili, izrednim stanjem in zdaj še omejitvijo gibanja na lasten kraj zaradi epidemije Covida-19, se občutek tesnobe in nemoči pri mnogih med nami le še krepi. In kar ga okrepi najbolj, je skrivanje in tiščanje teh občutkov v sebi

Dejstvo je, da tesnoba v svojih mnogih podobah lahko prizadane vsakogar med nami in ko uide izpod nadzora, jo doživimo kotpanični napad. In ne, to ne pomeni, da ste nori, da je z vami nekaj narobe. Razbijanje srca, potenje, tresenje, omedlevica, občutek, da se dušite ob vsem tem pa neprestan strah, da se napad utegne zgoditi znova, so znaki, da morate spregovoriti in svoj strah spraviti na plano.


Kaj storiti?

Če se odločite, da boste skrili svoj strah globoko v sebi in se boste v izogib novim napadom tesnobe raje v prihodnje izognili okoliščinam ali krajem, kjer se vam je napad zgodil, vas utegne posrkati v spiralo vse hujše tesnobe. Omeji vaš prostor, (ki je že tako omejen zaradi preventivnih ukrepov), omeji vaše iskrene stike z ljudmi, (ki so prav tako že omejeni do maksimuma). Svoje reakcije morate ublažiti in to vam bo uspelo le, če boste tesnobne občutke zaznali, ozavestii in jih delili z drugimi. Govorite s strokovnjakom ali vsaj s svojimi domačimi.

Pod strahom, ki ima zdaj na videz povsem očiten obraz in ime - imenuje se Covid-19 se v resnici skrivajo globji strahovi. Strah pred smrtjo. Strah pred izgubo nadzora.

Nekje v sebi ju verjetno nosimo vsi, a če se bomo pretirano osredotočali na znake bolezni, šteli okužene v naši okolici, vsako kljuko in površino gledali z fanatičnim nezaupanjem, potem se bo ta strah prekomerno razrasel in nas nadvladal. Preusmerite svoje misli. Načrtujte svoje poslovne korake v prihodnosti, vzemite si čas in razmislite o vaših življenjskih ciljih, lotite se jih z divjo vnemo. Vizualizirajte, če je treba, si pripravite tablo ciljev in nanjo obesite in nalepite izrezke, podobe, sanjske cilje. V vsakem trenutku se opominjajte, da imate življenje v svojih rokah. Ne, to niso zgolj preirano newagehipijevske ideje, dejstvo je, da smo najmočnejši, ko smo fokusirani in imamo pred očmi strasten cilj.

 

Človeški um bi vedno napovedal najslabši možni rezultat

Zdi se, da so naši možgani povečini že zvezani tako, da predvidevajo najhujše in najprej pomislijo na slabšo od dveh možnosti. Besede kot so karantena, izolacija, izredno stanje ipd. vse prilivajo olja na ogenj naše osnovne negativne mentalne nastavitve. Sprejmite dejstvo, da gre morda res zgolj za nastavitev programske opreme naših možganov. Če smo negativni po naravi, bodo te besede v nas odzvanjale še močneje. Bolj jim bomo verjeli in bolj bodo vplivale na nas. In bolj kot bodo vplivale na nas, bolj bodo vodile naše vedenje, s tem pa oblikovale naše življenje. Življenje nam bo vedno dokazalo, da so naša prepričanja pravilna.

Če smo prepričani, da nas bo virus ugonobil, nam zna življenje to tudi dokazati. Če smo prepričani, da smo odporni in imuni, nam bo življenje dokazalo to. Torej bi veljalo spremeniti prepričanje, kajne?

Prepričanje je možno spremeniti

Ni pa to tako enostavno, kot bi morda kdo verjel. Zgolj pozitivno razmišljanje, ali pa dobronameren nasvet “ne skrbi”, “sprosti se”, “razmišljaj pozitivne misli” se utegne izkazati za nemogoče ali pa v najboljšem primeru komajda učinkovito. Naša prepričanja so po večini izgrajena že v zgodnjem otroštvu. Postala so zemljevid, s katerim si razlagamo svet, ne da bi sploh vedeli kakšen zemljevid držimo v rokah. Da bi na novo narisali poti na svojem zemljevidu se moramo dotakniti najglobjih delov sebe. Eno od takih orodij je RTT – Rapid transformational therapy – hitra transformacijska terapija, ki jo je osnovala največja britanska hipnoterapevtka Marisa Peer. Je hitra, neposredna, dotakne se jedra strahu, ki nas hromi, prvič nam pokaže kako smo si kot otroci narisali ta zemljevid, nato pa ga z nekaj potezami nariše na novo. Briljantno. Hitro. In najpomembneje – vsakokrat deluje.

Novi koronavirus utegne biti zaradi pretirane medijske pozornosti in neprestanega ustvarjanja ozračja strahu, za mnoge med nami katalizator, ki bo na površje porinil globoko ukoreninjene strahove, ki so nas hromili že prej.

Strah pred izgubo nadzora denimo…morda ste ga že čutili kot skranjo tremo pred nastopanjem v javnosti, ali pa ob tesnobnih občutkih v letalu. In morda še bolj hromeč strah pred smrtjo, ki se včasih zamaskira v strah pred zavrnitvijo, ko do onemoglosti odlašate in si ne upati seči po svojih sanjah, da vas ne bi znani in neznani ljudje zavrnili? Dobra novica je, da ju lahko premagate, preobrazite in zaživite svobodno. Takoj zdaj.

Če te dni razumemo kot podarjen čas in celo naše strahove, kot podarjeno možnost, da se zazremo vase, potem bomo nekega dne, ko bo vsega tega konec, iz te norije izšli spremenjeni, boljši in močnejši.

 
 

Ostanite zdravi!