RAPID TRANSFORMATIONAL THERAPY

Hipnotična moč samozavesti

RTT    Urša Trebušak

Uspešna komunikacija se začne v glavi

Če imate občutek, da samo vas preplavljajo valovi treme preden spregovorite pred drugimi ljudmi, se močno motite. Strah pred nastopanjem – v vseh svojih oblikah – je eden najpogostejših strahov človeštva. Čutimo ga vsi. A zakaj nekatere ohromi, drugih pa ne?

Slabo je tole, slabo ...

Spomnim se svojih začetkov na televiziji, ko sem popolnoma neizkušena dobila sijajno priložnost, da vodim jutranja poročila na RTV. Ko sem ob sedmih zjutraj stala pred kamero v studiu, kjer so sicer snemali tudi priljubljeno oddajo Dobro jutro, je moje telo počelo sila nenavadne reči. Dlani so se mi tresle – vidno tresle!- zaradi česar sem morala roke ves čas tiščati ob pult. Kljub temu je list v moji roki še vedno prav patetično vibriral. Tresle so se mi tudi noge in edino, kar je pomagalo, je bilo, da sem sezula sandale z visokimi petami, saj sem imela občutek, da se bom sicer prevrnila. Usta pa so v hipu, ko je prišel trenutek, da spregovorim, postala suha kot poper. Vseh teh občutkov v telesu sem se zelo jasno zavedala. Med tem, ko sem brala besedilo novic, so mi skozi preobremenjene možgane švigale nekoristne misli, kot je: “bog ve, če se vidi, kako se tresem, joj saj komaj govorim.” Del mojih možganov je sočasno, ko sem brala, analiziral moj nastop in zelo glasno komentiral: “Spet si se zmotila, slabo je tole, slabo, slabo …”

Ni mi treba poudarjati, da mi ta “notranji komentar” ni prav nič pomagal in sem se zaradi tega motila še bolj. Običajno je prva majhna napaka sprožila še cel plaz drugih, saj se ob tem neprestanem analiziranju same sebe sploh nisem mogla zbrati. Kljub temu, da mi na začetku res ni šlo dobro, pa sem vztrajala. Niti za trenutek nisem hotela dovoliti, da bi me ta trema povozila in pokvarila moje možnosti dela na televiziji. Če bi takrat poznala moč hipnoze, bi jo najverjetneje že takrat preiskusila in svoje možgane v globokem hipnotičnem stanju preplavila z vizualizacijo same sebe, kako sproščeno, samozavestno in nasmejano uživam pred kamero.

Jasen ukaz: "To hočem!"

Ker hipnoze nisem poznala, sem ubrala edino možno pot. Vsak dan sem vadila. Doma sem na glas brala stare novice, nastopala sama zase pred ogledalom in trenirala svoj glas. Moja želja, da mi uspe preživeti jutranja poročila brez napake in pri tem uživati, je bila tako močna, da nikoli nisem dovolila sami sebi, da se ustrašim tega strahu in odneham. Nevedoč sem uporabljala pravila samohipnoze, ko sem si sebe vztrajno predstavljala kot prepričljivo in profesionalno voditeljico. Hkrati sem svojim možganom ves čas dajala jasen ukaz: “To hočem! To hočem!” In prav jasno se spomnim trenutka, ko so moji možgani dojeli navodilo in očitno sprejeli ta ukaz, češ: “OK, če bi pa to rada, potem pa izvoli. Natopaj!” Bilo je sredi jutranjih poročil, ko se je moje telo kar naenkrat sprostilo, kot da bi globoko in z užitkom izdihnila in pritisk je popustil. V takšni meri ga od tistega trenutka dalje nisem čutila nikoli več.

Resnica je, da nam naš um ves čas skuša služiti. Oziroma se trudi za nas storiti tisto, kar verjame, da je za nas dobro.

Če si na primer pred nastopom ves čas ponavljamo: “to bo katastrofa, umrla bom od strahu, kar omedlela bom, najraje bi se skrila v najmanjšo luknjo …” Naš um razume naša navodila, češ: strah jo je, tega res ne želi početi, zaboga saj lahko celo umre. In pred tako katastrofo nas bo naš um tudi skušal zaščititi in nam bo preprečil uspešen nastop, ki se ga očitno tako bojimo. Ustvarimo si lahko celo fizične težave, bodisi zbolimo, nam ponagaja črevesje, ali pa so valovi treme tako hudi, da se res raje umaknemo s prizorišča.

 

Nujno je pravilno komuniciranje z lastno glavo

Seveda to isto pravilo deluje tudi v obratni smeri. Če uspemo svoj um navdušiti in prepričati, da v nastopanju lahko uživamo, bo naš um sledil tudi temu navodilu. Zato je tako pomembno, da najprej pravilno komuniciramo s svojim umom. Takrat tudi naša komunikacija z drugimi postane takšna kot si je želimo. Naša navodila umu morajo biti zato zelo jasna in natančna. In pri tem vam lahko pomaga tudi audio posnetek s hipnozo, saj vas najprej vodi v globoko sproščenost, kjer dajete svojemu umu odločna, jasna in zelo natančna navodila kaj želite. Denimo, spomniti se pravih besed v pravem trenutku, imeti kristalno jasne misli, govoriti prepričljivo, z ravno pravim tonom in mimiko, navdušiti poslušalce, zasijati pred sodelavci … Vse to so nedvoumne slike, ki bodo dale vašemu umu in telesu jasen signal, da si nastopanja zares želite. Ne glede na to, kateri način uporabite, pa je ključno, da se komunikacija začne v vaši glavi.

 
 

Če želite preizkusiti moč vizualizacije v hipnoze, lahko naročite posnetek “Sijajni govornik” tu: